Στο πλαίσιο του έργου LEMRACE για τη διατήρηση της αγροτικής γενετικής κληρονομιάς της Λήμνου, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μούδρου γνώρισαν από κοντά πολλές από τις ιδιαίτερες τοπικές ποικιλίες τις Λήμνου. Η γεωπόνος του MedINA, Δανάη Σφακιανού, επισκέφθηκε το σχολείο και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν σπάνιους σπόρους τοπικών ποικιλιών Λήμνου, να μάθουν γιατί είναι σημαντική η διαφύλαξή τους και ποιες είναι οι καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται, όπως οι αποστάσεις φύτευσης, η εποχή σποράς τους κ.ά.

Ανάμεσα στις πολύτιμες ποικιλίες τους νησιού που γνώρισαν οι μαθητές/μαθήτριες ήταν η ποικιλία Ρόβη, μια εξαιρετικά σπάνια ποικιλία την οποία καλλιεργούσαν συστηματικά παλαιότερα και με αυτήν τάιζαν τα βοοειδή που όργωναν τα χωράφια. Παράλληλα, έμαθαν και για τις ποικιλίες Λαφύρι και Άφκο, τα λαθούρια της Λήμνου, όπου με τον σπασμένο και αποφλοιωμένο τους σπόρο, φτιάχνετε η γνωστή μας φάβα.

Η δράση έκλεισε με τη φύτευση των τοπικών ποικιλιών στον χώρο του σχολείου, όπου οι μαθητές με πολλή προσοχή έσπειραν σπόρους ρόβης, φασόλας, ρεβυθιού, λούπινου, άφκου, ασπρομύτικου φασολιού και Λαφυριού.

Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή του σχολείου, Νικόλαο Ρηγόπουλο, για το θερμό καλωσόρισμα και τις καθηγήτριες Ασημένια Χονδρούδη, Mαρία Δερβίση και Ελευθερία Ταμπάκη για την εξαιρετική συνεργασία.

Το έργο «Διατήρηση του φυτογενετικού πλούτου της Λήμνου: τοπικές ποικιλίες για την αειφόρο ανάπτυξη του λημνιακού αγροδιατροφικού συστήματος» υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.