“Τα πολύ παλιά χρόνια, περίπου 10.000 Π.Χ., οι άνθρωποι καθώς συνέλεγαν την τροφή τους, μάθαιναν σιγά σιγά πότε φύτρωναν τα φυτά, πότε έκαναν καρπούς και έτσι ξεκίνησαν να επιλέγουν τους σπόρους και να τα καλλιεργούν.

Έτσι, οι άνθρωποι άρχισαν σταδιακά να εξημερώνουν τα φυτά και από συλλέκτες έγιναν γεωργοί. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, με την επιλογή των καλύτερων φυτών από τους γεωργούς και με τη βοήθεια της φύσης, δημιουργήθηκε αυτή η μεγάλη ποικιλία φρούτων, δημητριακών και λαχανικών!

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο παρόν με τις παραδοσιακές ποικιλίες της Λήμνου που χρειάζεται να διασώσουμε και να αξιοποιήσουμε”.

Τα παιδιά στο Μποβολέτιο νηπιαγωγείο Μύρινας είχαν την ευκαιρία, μέσα από μια σύντομη ιστορία, να μάθουν και να καταλάβουν από τη γεωπόνο του MedINA, Δανάη Σφακιανού, πότε οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν τη γη για πρώτη φορά και να επιλέγουν σπόρους από τα καλύτερα φυτά για τις επόμενες σπορές τους, πώς από τον Αιγίλωπα φτάσαμε στη σημερινή μορφή του σιταριού και πώς σήμερα αυτές οι παραδοσιακές ποικιλίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση, μεταξύ άλλων λόγω της χρήσης σύγχρονων . Έτσι όμως η χαρακτηριστική γεύση των τοπικών ποικιλιών, η ανθεκτικότητά τους και όλο το πολύτιμο γενετικό τους υλικό χάνεται. Επίσης, κάποιες από τις σύγχρονες ποικιλίες δεν μας δίνουν σπόρους για την επόμενη χρονιά ή οι σπόροι τους δεν έχουν φυτρωτικότητα.

Τα παιδιά κατάλαβαν πόσο πολύτιμες είναι οι παραδοσιακές ποικιλίες του τόπου μας, παρατηρώντας τους σπόρους καθεμιάς από αυτές. Μέσα απ’ το παιχνίδι, έμαθαν τον αγροτικό κύκλο των ποικιλιών, τοποθετώντας πάνω στον χάρτη της Λήμνου κι από μια ποικιλία ανάλογα με την εποχή και την περιοχή που καλλιεργείται, ενώ διάλεξαν το δικό τους σποράκι για να το φυτέψουν στο σπίτι τους.

Επίσης, άκουσαν με μεγάλη προσοχή από τον λαογράφο του MedINA, Ραφαήλ Γιαννέλη, έθιμα του τόπου μας που σχετίζονται με τις ποικιλίες και λάμβαναν χώρα από τους αγρότες για να τιμήσουν την γη και τα δώρα της.

Με αυτήν την πολύ ιδιαίτερη δράση ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό μέρος του έργου LEMRACE.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Μαρίνα Ράλλη, και τις νηπιαγωγούς για τη εξαιρετική συνεργασία, τη συμβολή τους και την όλη φιλοξενία.

Το έργο «Διατήρηση του φυτογενετικού πλούτου της Λήμνου: τοπικές ποικιλίες για την αειφόρο ανάπτυξη του λημνιακού αγροδιατροφικού συστήματος» υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.